Stordalen störst i dalen

Skrivet av: Lars-Olof Pettersson, 2013-07-06

:ink:Intressantaste seminariet!:inkstop:

Under fredagen hölls ett av de mest välbesökta seminarierna under Almedalsveckan. Nordic Choice Hotels, med Rådhusgruppen City som arrangör, var värd för seminariet “Hur skapar vi innanförskap?”

Näringsminister Annie Lööf, partiledare för Centern, gruppledaren Mikael Damberg, Socialdemokraterna (ersatte Magdalena Andersson), ordförande Jens Spendrup, Svenskt Näringsliv, andre ordförande Tobias Baudin, LO samt entreprenören Hidayet Tercan medverkande. Pelle Thörnberg ledde som moderator arrangemanget på ett förträffligt sätt.

Petter Stordalen inledde evenemanget med att berätta om sin resa från jordgubbsförsäljare till ägare av 173 hotell, Nordens största hotellföretag. Han menade att den som äger stora företag har ett stort ansvar, både för att anställa personer med utländsk bakgrund och ungdomar utan erfarenhet men också för att bedriva en aktiv miljöpolitik. “Vi har ett ansvar och därför är inte frågan varför det är så många företagsledare i Almedalen rätt fråga – det är mer riktigt att fråga varför det är så få företagsledare som deltar i de inspirerande diskussioner som förs i Visby denna vecka”.

Hidayet Tercan berättade om sin resa från Kurdistan, där hennes mamma blivit änka med sju barn, flykten till Sverige och livet under jord under åtta månader innan hon fick uppehållstillstånd i landet. Efter några år i Sverige, hon var då 20 år, ville hon komma ut på arbetsmarknaden men möttes av kravet att gå igenom svenska för invandrare och annan utbildning. Med lite övertalning lyckades hon dock övertala myndigheterna om att hon var redo att börja arbeta på en pizzeria. Med erfarenhet från flera olika branscher startade hon så vårdföretaget Zemrete, döpt efter hennes mamma, eftersom hon ansåg att vården inte bedrevs på ett värdigt sätt.

Mikael Damberg ville se mer utbildning av alla de ungdomar som står utanför arbetsmarknaden. Fler ungdomar med kunskaper som svarar mot arbetsmarknadens krav skulle ge fler jobb. Det finns idag en mismatch mellan företagens krav och ungdomars utbildning. “Om de arbetslösa bara hade de kvalifikationer som efterfrågas skulle det bli 80 000 fler sysselsatta”.

Annie Lööf varnade för Socialdemokraternas förslag att höja arbetsgivaravgifterna för ungdomar och restaurangmomsen. Hon ville se fler introduktionsavtal som gör att ungdomar kan få både jobb och utbildning under en period.

Jens Spendrup ville att politikerna helst skulle hålla sig borta från näringslivet, att krånglet och pappren ska minska, byråkratin helt enkelt skäras ner. Han pekade också på vikten av att det måste bli billigare att anställa ungdomar utan erfarenhet.

Tobias Baudin tryckte på behovet av goda löner, bra villkor för sjuka och arbetslösa samt att det behövs aktiva åtgärder för att fler ska få jobb. “Sänkta löner löser inga problem menade han”. Han ville också satsa på utbildning av fler ungdomar.

Det blev en livfull och entusiastisk diskussion. Många av de 400 deltagarna sa när de lämnade tältet i Clarion Hotel Wisby att det var det bästa seminariet någonsin.

Efter seminariet intervjuades Stordalen av svt, han medverkade i Studio ett i P1 och avslutade sin Almedalsvecka på Socialdemokraternas mingel i Sankta Katarina kyrkoruin vid Stora Torget där han samtalade med Stefan Löfven om behovet av fler jobb inför 700 entusiastiska minglare. Han och hustrun Gunhild A Stordalen hade haft en mycket intensiv vecka och blivit något av den viktigaste personen i Visby. Han var inte bara stor i dalen, han var störst!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *