Resa, läsa och ströva

Skrivet av: Lars-Olof Pettersson, 2013-07-07

:ink:Tömma dass och somna på operan!:inkstop:

 

Ett lättsamt seminarium under lördagen i Almedalen arrangerades av LO. Det handlade om olika samhällsgruppers läsvanor, resvanor och deltagande i kulturevenemang.

Karl-Petter Thorvaldsson, LOs ordförande, avslöjade att han somnade en gång när han såg en fyra timmar lång Wagneropera, men att han snabbt vaknade igen. Han berättade också om den tillfredsställelse det var att erövra område efter område i tillvaron – att börja läsa böcker, gå på teater, lyssna på opera och göra spännande resor. Han såg det som mycket oroväckande att så få LO-medlemmar faktiskt läser böcker, och det gäller särskilt den manliga delen av medlemmarna.

Lottie Knutson, informationsdirektör på Vingresor, menade att resmål och sätt att resa i hög grad är markörer av vilken grupp vi vill tillhöra och hur vi vill uppfattas. Själv skulle hon tillbringa semestern främst på lantstället, tömma dasset, ströva i skog och mark samt umgås med familjen. Ingen charterresa där inte.

Sanna Lundell, skribent, berättade om att hennes far växte upp i ett hem som saknade bokhylla och där det aldrig lästes böcker, men att han själv knappast skulle kunna leva utan böcker. Hon ville gärna vara motvalls i diskussionen och menade att frånvaron av resor på ledigheten mycket väl kan vara ett medvetet ställningstagande i klimatets tecken.

Övningen leddes av Tobias Gerdås, LO, som även ställde ett antal kunskapsfrågor till panelen vilket gjorde att vi fick veta att Thriller med Michael Jackson är den mest sålda skivan, att Spanien är det vanligaste resmålet för oss svenskar och att Mitt namn är Ove är den mest köpta boken just nu.

Lättsamt och trevligt var det på LOs afternoonteamingel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *