Lars-Olof Pettersson

lopbw

L-O, jo det är så han brukar kallas, är VD och grundare av Rådhusgruppen City.

Han har drivit konsultbolag sedan år 2000 och har lång erfarenhet av både offentlig och privat verksamhet. Som konsult har han drivit omkring 500 projekt åt företag, organisationer och myndigheter. Det har handlat om opinionsbildande utredningar, omorganisationer av olika verksamheter och utvärderingar av olika slag. Tillsammans med Arne Modig driver han också utbildningsföretaget Calmando som har utbildat omkring 400 personer i opinionsbildning.

Det här slår du honom inte på fingrarna om
Arbetsmarknaden och dess organisationer

Jobb som gett lön för mödan
Han har haft olika anställningar inom fackföreningsrörelsen, t.ex. Handelsanställdas förbund, Byggnads och LO.

Mellan 1985 och 1991 var han anställd i regeringskansliet, bl.a. på Statsrådsberedningen under Olof Palme och Ingvar Carlsson. Han var talskrivare och verksam inom arbetsmarknadsfrågor och regional utveckling.

L-O har gjort ett flertal utredningar på uppdrag av olika regeringar. Det har handlat om arbetstider, arbetslöshetsförsäkringen, byggnadsmiljöer och hållbar utveckling. Företagares sociala villkor, något som ligger honom varmt om hjärtat, fick han dock inte slutföra, eftersom Maud Olofsson ville annat.

I hetluften – publicerat och tyckt
Han har skrivit ett flertal böcker, bl.a. om hållbar utveckling (”Den nödvändiga omställningen”), arbetsmarknadens parter (”Det krävs två för en tango”), syndikalisterna (”Syndikalisternas nya ansikte”). Han har varit redaktör för en bok om trygghet på arbetsmarknaden (”Jobben kommer och går – behovet av trygghet består”) och för en bok om Folkpartiet (”Idéparti eller vindflöjel”).

I olika debattartiklar har han belyst frågor om ekonomisk politik och arbetsmarknadsfrågor. Han har varit publicerad i såväl dagspress, på DN debatt och Göteborgs-Posten som fackpress och vetenskapliga tidskrifter.

Kunskap i grunden
Han gick på ekonomisk linje i gymnasiet och pluggade ekonomi på Universitetet i Linköping.

Det här kanske du inte visste om L-O
Han har varit i Almedalen varje år i 25 år. Har han aldrig tröttnat? Jo, nu har han det – det har vuxit över alla breddar både i antal dagar, aktiviteter och ljudnivå. Allt var inte bättre förr men Almedalen behöver utvecklas för att ta vara på det unikt bra.

Privat
Han är sambo med Eva och har en dotter. Han är född 1953. Tillsammans med sambon bor han på Hornsbergs Strand på Kungsholmen i Stockholm.

I hjärtat – det här gillar L-O
– En bok av Joyce Carol Oates
– En joggingtur runt Kungsholmen
– En konsert med Ulf Lundell eller Real Group
– En fotbollsmatch med Blåvitt eller Arsenal
– En resa till Cinque Terre i Italien eller vingården i Frankrike
– Att vara på pensionat Oliven i Sauve, Frankrike
– Att dricka ett gott glas rött vin
– Att få tid att laga en god middag för familj och vänner
– Att åka till fritidshuset på Bullandö

Om du vill få tag på L-O
lars-olof@radhusgruppen.se eller tel. 070-491 18 73