Kooperationen och Kapitalet

 

I Sverige finns en stark tradition av kooperativt ägande, men denna associationsform har sedan länge blivit alltmer osynlig i den allmänna samhällsdebatten. I juni i år moderniserades lagen om ekonomiska föreningar. Moderniseringen har öppnat för ny kapitalförsörjning för kooperativen i och med att man har en möjlighet att ha investerande medlemmar. Denna förändring skapar en naturlig diskussion om ställningen som kooperativa företag har på den svenska marknaden.

Rådhusgruppen City har varit på seminarium om finansiering och kapitalförsörjning för kooperativa företag som arrangerats av Svensk Kooperation, LRF och KFO. Frågeställningarna var flera. Går det att göra hållbara affärer med god lönsamhet och samtidigt ge ägarna en god avkastning? Vad skiljer en investering i ett kooperativt företag från att investera på börsen? Varför är det viktigt att kooperativa företag har tillgång till investeringsvilligt kapital?

Olika erfarenheter och utbyten under samtalet visar att långsiktigheten är en viktig komponent som kooperativen behöver förhålla sig till. ”Sverige har ensidigt gynnat vinstdrivande aktiebolag, när vi skulle behöva ha många olika ägarformer.” (Sophie Nachemson-Ekwall, forskare). ”Vi har funnits i 70 år och ska finnas i minst 70 år till” (Fonus VD Mikael Åbom) och ”Vi har varit ett start-up i 180 år” (Landshypotek Banks VD Liza Nyberg) är exempel på kommentarer från deltagarna. Samtidigt diskuterades även effektivitet som en lika viktig del i styrningen av ett kooperativt företag. ”Vi har en fördel gentemot våra konkurrenter eftersom vi inte behöver generera samma kapitalavkastning som exempelvis börsföretag – varför vilket gör att vi borde vara helt dominerande. Det är vi inte och det ställer frågan om vi är tillräckligt effektiva. För att bli det behöver vi granskas bättre.” (Folksams VD Jens Henriksson) Förändringen i Lagen om ekonomiska föreningar kommer att ta tid för de ekonomiska föreningarna att implementera – men en spännande möjlighet har öppnat sig för kooperationen.

Klart står att diskussionen om kapitalets roll i olika sektorer behöver synliggöras för att mångfalden i marknadsekonomin ska öka och att det finns behov och utrymme för mer pluralistiska ägareformer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *